Beköszöntő

 

Kedves Látogató!

Engedje meg, hogy meghívjuk egy virtuális levéltárlátogatásra! Akár érdeklődőként, akár kutatóként kereste fel honlapunkat, igyekszünk bemutatni a levéltár anyagát és ezáltal az evangélikus egyháztörténetet. Tudjuk, hogy a levéltárban őrzött 1000 iratfolyóméternyi iratot, a magyarországi evangélikusok 500 éves történelmének akár a fontosabb mozzanatait is ilyen röviden nehéz bemutatni.
A honlapon elhelyezett szöveges, képes és adatbázis anyagokkal igyekszünk tájékoztatni és figyelmét felkelteni. Legyen a vendégünk!

Technikai megjegyzés:

 

 • A honlapon belüli és azon kívüli internetes információra való utalást piros szín különbözteti meg: rákattintva léphet az utalt információra!
 • Egyes fontos és érdekes kép, levél, térkép kinagyítható, kinyomtatható: Amennyiben egy kép vagy ábra felett a kurzor formája egy mutató kéz formájára változik, akkor az ábrára kattintva nyithatja meg a nagyított változatot:

  A kép kattintással kinagyítható...

  A levéltári honlap 11 főmenüben, és azokon belül több almenüre tagolva csoportosítja az információkat, adatokat.

 • Először alapvető információkat tudhat meg a levéltárról, a kutatás feltételeiről, az evangélikus gyülekezetek levéltárairól és az evangélikus gyűjteményekről. Ezt követi a levéltár történetének, fejlődésének bemutatása, ill. a munkatársak és publikációk felsorolása.
 • A levéltári anyag felépítése rendjében mutatjuk be az egyes anyagrészeket (fondokat). Ezt egészítik ki egyes fontos anyagokról (pl. lelkészi életrajzok, egyházlátogatások) készített részletes adatbázisok, darabszintű jegyzékek, katalógusok bemutatása.
 • A válogatott iratok közt bemutatjuk Luther végrendeletét, Melanchthon kézírását, egy gályarab prédikátor emlékkönyvét. A levéltári anyagok több típusát mutatjuk meg: pecséteket, emlékplaketteket, terveket. A magyar művelődés, közélet neves alakjainak kézírását olvashatja.
 • A válogatott képek címszó alatt sok képet mutatunk egy evangélikus templom építéséről, Raffay püspök működéséről, a fasori gimnázium terveiből. Megtekintheti az egyetemes felügyelők galériáját. Végül egy kis kirándulásra hívjuk az evangélikus egyháztörténet neves helyszíneinek, eseményeinek, személyeinek bemutatásával.
 • A gömöri protestáns képek címszó alatt egy határontúli (szlovákiai) magyar területről, Gömör megyéről, annak evangélikus vonatkozásairól lesz szó, egy magángyűjtemény színes diaképeinek felhasználásával.
 • Ha felkeltettük érdeklődését az evangélikus egyháztörténet iránt, az irodalom, kutatás adatait megtalálhatja, egyházigazgatási-egyháztörténeti térképeket.
 • Végül kapcsolatainkra hívjuk fel szíves figyelmét. Kérjük, hogy a végén elhelyezett vendégkönyvbe szíveskedjen beírni megjegyzését, véleményét.

  Látogatását még egyszer köszönjük!
  Czenthe Miklós levéltárvezető


  Levéltár a földszinten

  Cím: Evangélikus Országos Levéltár, 1085 Budapest, Üllői út 24.
  Tel./Fax: 317 18 26, 486-1291, Mobil: (20) 9910-064;
  email: eol@lutheran.hu
  Megközelíthető: a 3.(kék) metró vonalon a Kálvin tér vagy a Ferenc krt. megállótól

  Kutatók számára nyitva: kedd 9-16 óra, péntek 9-14 óra
  Előre bejelentkezést kérünk!


  Kutató szoba

  A kutatók rendelkezésére áll egy három fő férőhelyes kutatóhelyiség. Helyben fénymásolási lehetőség.
  A kutatáshoz használható a levéltári könyvtár, amely a magyar evangélikus egyháztörténet kézikönyveit tartalmazza.