leveltar

Evangelisch-Lutherisches Zentralarchiv

Seien Sie willkommen auf unserer Website! Unser Archiv ist das Zentralarchiv der Evangelisch-lutherischen Kirche in Ungarn und die wichtigste Sammlung der Kirchengeschichte der ungarische LutheranerInnen.

Wir bitten Sie, einen Termin vor Ihrem persönlichen Besuch bei uns entweder per Telefon oder per E-Mail zu vereinbaren.

Telefon: +36-1/317 18 26
Handy: +36-20/991 00 64

E-Mail: eol [at] lutheran.hu (eol[at]lutheran[dot]hu)

A levéltár központja 2017.augusztusban visszaköltözött a felújított evangélikus egyházi központ épületébe: Budapest, VIII.ker. Üllői út 24., levéltár: templomi szárny, földszint (megközelítés a Szentkirályi u.51. porta felől). Czenthe Miklós levéltárvezető. Email: eol [at] lutheran.hu (eol[at]lutheran[dot]hu), Tel.:317 18 26,  m: 20 /99 10 064.

Az EOK céljának és feladatának megfelelően elsősorban a magyar evangélikusság múltjára és jelenére vonatkozó, nyomtatásban megjelent magyar és idegen nyelvű dokumentumokat gyűjti. Elősegíti ezzel a hazai evangélikus lelkészképzés munkáját, illetve a hazai művelődéstörténeti és protestáns történeti kutatásokat.

Az Evangélikus Országos Múzeum feladata, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel a lehető leghatékonyabb módon bemutassa a Kárpát-medence ágostai hitvallású magyar, német és szlovák ajkú lakosságának szerepét a magyar kultúrában és az evangélium terjesztésében. Ugyanakkor kiemelt célja, hogy megszólítsa a mai kor emberét is, és kulturális programjain keresztül hitet tegyen az élő evangéliumról.