leveltar

Az egyháztörténelem pillanatai

Összeállításunkban két történetet szeretnénk elmesélni az evangélikusok magyarországi történelmének régmúltjából. Az első a gályarabokról szól. Bizonyára sokan hallottak a sikertelen Wesselényi-összeesküvésről és a nyomában kibontakozó megtorlásról, amelynek főúri áldozatai is voltak (Nádasdy Ferenc, Zrínyi Péter, Frangepán Ferenc Kristóf). Kevésbé ismert azonban, hogy a következő években Bécs kísérletet tett a protestáns egyházak felszámolására a Magyar Királyság területén. Interaktív bemutatónk első felében azokról a kitartó lelkészekről és tanítókról lesz szó, akiket várfogságra ítéltek, majd Nápolyba vittek eladni evezősnek a gályákra, illetve nyomába szegődhetünk Masznyik Tóbiásnak és Simonides Jánosnak, megismerve szökésük és megmenekülésük történetét.

Ezt követően száz évet ugorva az időben megtudhatjuk, miért csak a türelmi rendelet után alakult Pesten evangélikus gyülekezet, kik voltak a legfőbb támogatóik és miért telt oly sok időbe, hogy felépítsék a mai Deák téri templomot. A pesti egyház jelenleg Magyarország egyik, ha nem legjelentősebb gyülekezete, érdemes tehát megismerni az alapítás történetét és erőt meríteni abból, ahogyan ők meg tudták oldani a kezdeti problémákat.

 

Tipp: az interaktív tartalom oldalainak jobb felső sarkában megjelenik egy gomb, amely előhozza az összes kattintható elemet. Érdemes felfedezni őket.